vrijdag 23 mei 2014

Chefs (r)evolution

Gastronomisch festival CHEFS®EVOLUTION – The story continues! Heb je al gezien wie de sprekers zijn op dit waanzinnige festival, georganiseerd door Jonnie en Thérèse Boer? 

CHEFS®EVOLUTION gaat dit jaar nog grootser van start dan vorig jaar. Het festival bestaat onder andere uit kookdemonstraties onder leiding van internationale chefs, een wijn- & spijspaleis verzorgd door de top van Nederlandse restaurateurs, kookwedstrijden, bijzondere wijnworkshops en de BOERenmarkt XL. Internationale chefs die spreken en een demonstratie geven zijn:


Grant Achatz***
In zijn paradepaardje ‘Alinea’ in Chicago serveert hij het onnavolgbare Tasting Menu. Een aantal van de 15 tot 19 gangen serveert Achatz zwevend aan metaaldraad of, weer totaal contrasterend, op zelfontworpen servies. Achatz’s intentie bovenal is met zijn menu’s een emotionele band naar de gast toe te creëren.

Dave Beran
In 2006 sluit Dave zich aan bij het Alinea-team, in 2011 promoveert hij tot chef-kok van het dan nieuwe restaurant Next. Hier geldt: entree via een gereserveerd ticket. Pluspunten zijn duidelijk: geen tussentijds komen en gaan van gasten, een strakke planning- inclusief inkoop- voor de keuken. Geen onrust bij het afrekenen; de gast heeft het ticket immers reeds voldaan. Deze aanpak spreekt van een nieuwe generatie gastronomen. Met lef en praktijkkennis.

Richard Ekkebus**
De in Nederland geboren Richard Ekkebus hield zich al met de klassieke Franse keuken bezig voordat hij Amber overnam in het Mandarin Oriental Landmark Hotel in Hong Kong. Ekkebus neemt de impulsen uit deze overweldigende stad wel op, maar zijn restaurant blijft een vesting van de moderne Franse keuken.

Björn Frantzén**
Zo’n 90 procent van de door Frantzén gebruikte producten komt nog uit Scandinavië, maar vanzelfsprekend is dat niet. Als er ergens anders iets beters bestaat, wordt dat gebruikt. “De natuur en het seizoen bepalen wat wij koken,” aldus Frantzén. Bovendien sluit de kok zich niet af voor smaken uit verre landen.

Jonnie Boer***
In het ontzagwekkende Zwolse klooster uit de 16e eeuw exploiteert Jonnie Boer samen met zijn vrouw Thérèse het beroemdste restaurant van Nederland. Al vroeg ontwikkelde de driesterrenkok zijn onvergelijkbare ‘Boer-stijl’ die volledig gebaseerd is op het gebruik van regionale producten.

Tim Raue**
Een Aziatische ziel vloog op trektocht ooit door duistere straten in Berlijn-Kreuzberg en nam daar bezit van een lid van een beruchte straatbende. Zij liet de jongen kok worden en bracht hem op weg naar de culinaire Olympus. Een eigen stijl vinden, deze compromisloos volgen en zich niet door kritiek laten bang maken, zo luidt zijn devies. Tim Raue heeft de moed consequent anders te zijn. In zijn Berlijnse restaurant serveert hij uitsluitend gerechten die energie en levensvreugde schenken en het lichaam niet onnodig belasten.

Massimo Bottura***
Massimo Bottura is altijd bereid zijn scheppingswerk in filosofische zinnen te omschrijven. Het zijn verhalen en belevenissen uit de natuur, zijn kindsheid en zijn thuis die hem aanzetten tot zijn werk. Vóór de ogen van de gast smelt een wei vol sneeuw en daaronder komt het verborgen, heerlijke groen te voorschijn.

René Redzepi**
De chef van Noma vormt al vele jaren het creatieve top-end van de internationale avant-garde. Tegelijkertijd is hij de vaderfiguur van de New Nordic Cuisine. Deze keuken concentreert zich zoals bekend met de grootst mogelijke consequentie op traditionele, maar ook voor de gastronomie nieuw ontdekte, typisch noordse producten zoals rendiermos, schors of turfaarde. De gaarmethoden zijn deels archaïsch.

Quique Dacosta***
Dacosta is enerzijds een van de meest radicale avant-gardisten, maar anderzijds een sensitieve speurder naar natuurlijke producten in zijn directe omgeving. In zijn restaurant in Denia aan de Spaanse Costa Blanca wordt geserveerd wat Quique Dacosta zo mogelijk binnen een straal van 75 kilometer te pakken krijgt. De voor hem typische gerechten zijn minimalistisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten