dinsdag 22 april 2014

Ghee

In ons toolbook vind je de tool 'wereldsmaken'. Wereldse bereidingen en ingrediënten zijn een mooie uitvalsbasis voor je gerechten en vaak kunnen we er ook nog iets van leren! Ken je bijvoorbeeld ghee, afkomstig uit India?

Geklaarde boter kennen we allemaal. Het is boter die langzaam verwarmd is, waardoor de boter zogenaamd 'uiteenvalt'. Het schuim dat komt bovendrijven schep je eraf, water en eiwitten zinken naar de bodem en eenmaal afgekoeld is het vet gestold en klaar voor gebruik. Het vet spettert niet en verbrandt minder snel. Maar het kan nóg beter: Ghee, de Indiase versie van geklaarde boter. 

Ghee heeft een andere smaak dan geklaarde boter wat onder andere komt door de bereidingswijze. Allereerst wordt de boter verhit tot 90 graden, tot het water is verdampt. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd naar 120 graden zodat de vaste melkbestanddelen lichtbruin worden. De eiwitten worden er uitgezeefd, maar hebben al een nootachtige smaak achtergelaten. Ghee is langer houdbaar dan gewone boter, het kost wat meer tijd maar het is zeker de moeite waard. Ook is het kant-en-klaar verkrijgbaar, sinds kort zelfs een Nederlandse versie, gemaakt van boter uit de Weerribben volgens de Indiase methode.

Bron afbeelding: http://stupideasypaleo.com/2014/04/01/ghee-what-is-this-healthy-fat/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten