dinsdag 1 april 2014

Dutch oven

Ken jij het? De Dutch Oven? In dit blog lees je meer over deze must-have voor outdoor cooks.

Een Dutch oven is een soort 'onverwoestbare' braadpan; een gietijzeren pan met een zeer dikke wand en een goed sluitende deksel. De pan werd vroeger mee op ontdekkingsreizen genomen om boven het vuur flinke maaltijden in te koken. Tijdens de 'gold rush'  in Amerika werd in de pan zuurdesembrood bereid. De pan is tegenwoordig verkrijgbaar om bijvoorbeeld te gebruiken in de Big Green Egg. Je kunt er heel diverse gerechten in bereiden. Vooral voor stoofpotten, soepen en chili's is de Dutch Oven uitermate geschikt. Dit Engelstalige boekje laat een paar mogelijkheden zien met de Dutch Oven op de Big Green Egg.

Over heel de wereld zijn vergelijkbare pannen te vinden in Japan vind je bijvoorbeeld de tetsunabe (voor het bereiden van gyoza's), in de Balkan de sac, in Australië bedouri oven en in Zuid-Afrika potjie. Zoals eerder gezegd zijn het 'onverwoestbare' pannen die met een beetje goede zorgen je hele leven mee gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten