dinsdag 8 april 2014

Aan de slag met asperges!

De eerste asperges van volle grond zijn alweer te krijgen! Deze maand vind je op Gastronomixs 3 extra composities met asperges, waarmee we je laten zien hoe je asperges in jouw menu kunt gebruiken. In dit blog lees je een stukje warenkennis over asperges.

Na het oogsten verliezen asperges snel hun zoete malsheid. Je kunt ze daarom het beste zo snel mogelijk verwerken. Wil je weten of je asperges vers zijn? Daarvoor kun je de klassieke methode gebruiken waarbij je twee asperges tegen elkaar wrijft en een soort piepend geluid hoort. Het topje van een verse asperge is stevig en de onderkant niet te houterig, verder geeft de asperge mee als je deze indrukt. Als je de zoetheid na bewaren terug wilt krijgen kun je de asperges 1 uur in koud water met 5-10 gram suiker per 1/4 liter water zetten.

Witte asperges kun je het beste schillen, om taaiheid tegen te gaan verwijder je de vezelige onderkant net voor het koken, of schil de je onderste helft dik. De afgesneden onderkanten hoef je natuurlijk niet weg te gooien, je kunt ze heel dun snijden en bijvoorbeeld roerbakken of op het laatste moment bij de soep doen.

Ga snel aan de slag met het witte goud en varieer met verschillende componenten. Stel nieuwe gerechten samen, of varieer op de aspergegerechten die je al op je kaart hebt staan. Wist je trouwens dat in het Gastronomixs Toolbook een aantal herbewerkingen op de klassieke  Vlaamse asperges staan? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten