dinsdag 18 maart 2014

Mascarpone

Ben jij al aan de slag gegaan met de composities van onze gastchef van deze maand? Het dessert dat Bas met ons deelt is bloedsinaasappel met mascarpone, witte chocolade, kruidnagel en vanille. Mascarpone is een veelgebruikt ingredient, maar wat is het precies en hoe wordt het gemaakt?

Mascarpone is een soort kaas die afkomstig is uit Noord-Italië. Het wordt gemaakt van lichte room (25% botervet)  waar wijnsteenzuur aan toegevoegd wordt, waardoor een dik en romig product ontstaat. Het is geen ingewikkeld proces, je kunt het ook  zelf maken! In plaats van wijnsteenzuur kun je eventueel ook een ander zuur zoals citroensap of azijn gebruiken.

In de keuken wordt mascarpone voor verschillende doeleinden gebruikt. Een bekend gerecht waarin mascarpone onmisbaar is, is natuurlijk tiramisu. Verder wordt het gegeten met fruit, door pasta en ook ter vervanging van boter bij risotto. In bepaalde regio's in Italië worden er smaakvolle cremes en sauzen gemaakt met mascarpone, in Friuli bijvoorbeeld wordt mascarpone gemengd met ansjovis, mosterd en kruiden. 

Op Gastronomixs laten we je een paar componenten zien met mascarpone, zowel hartig als zoet. Een hartige toepassing is bijvoorbeeld het component risotto bitterballetjes met zwarte knoflook, een zoete toepassing is bijvoorbeeld mangoravioli.  Ook hebben we naast de compositie van Bas van Kranen een aantal andere composities waar mascarpone een rol in speelt zoals American pancakes met chai, mascarpone-ijs, en geflambeerd banaanschuim en hopjescreme met mascarpone, koffie en cacao

Geen opmerkingen:

Een reactie posten