maandag 24 maart 2014

Houtskool

Je hebt het in allerlei soorten en maten: houtskool. Wat is voor jou belangrijk bij het kiezen van een soort? En weet jij hoe ze gemaakt worden?

Houtskool wordt gemaakt door een bijzondere verhittingswijze van hout. Hoe het technisch precies zit zullen we je besparen, maar het hout wordt verhit met minder zuurstof, waardoor slechts een deel van het hout echt verbrandt, je krijgt dan koolstof. Traditioneel werden blokken en takken hout strak tegen elkaar gezet en ingeklemd door palen en touw. Dit werd bekleed met stro en aarde, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kon komen. Van bovenaf werd het hout aangestookt en duurde het circa 5 dagen voor het hout veranderd was in houtskool.

Van houtskool worden briketten gemaakt, dat is samengeperste houtskool. Door het samen te persen branden de kolen langer. De koolstof blijft aan elkaar plakken door een soort zetmeel dat toegevoegd wordt, vaak wordt gezegd dat je een bijsmaak krijgt door het verbranden van dit zetmeel. Het voordeel van barbecuen met houtskool ten opzichte van gewoon hout, is dat hout nog water bevat en daardoor minder gelijkmatig verbrandt.

Soorten houtskool
De zakken houtskool die je koopt zijn veelal gemaakt van afvalhout van diverse herkomsten. Bijvoorbeeld resthout van de meubelindustrie of de bast van een kokosnoot. Het meest gangbaar is eikenhout. Naald- of berkenhout is minder geschikt om houtskool van te maken, omdat deze houtsoorten te veel vocht bevatten. Houtskool zorgt voor warmte, daarnaast kun je ook nog hout gebruiken die zorgt voor rook (en dus aroma). Een aantal exclusievere houtsoorten zijn bijvoorbeeld appelhout en hout van single malt whiskey vaten. Het hout van de vaten heeft tientallen jaren haar smaak afgestaan aan de whiskey en laat bij verbranden een bijzonder aroma vrij. 

Het kiezen van de juiste houtskool heeft te maken met het doeleinde waarvoor je jouw barbecue gaat gebruiken: wil je snel of juist langzaam garen? Wil je grote porties of kleine porties garen? En wil je het vlees (of ander ingrediënt) nog een andere smaak meegeven? Let bij je keuze op of de houtskool geen chemicaliën bevat, dat benadeelt  de smaak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten