donderdag 6 maart 2014

Culinair leesvoer: Dessert Cuisine
Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, de denkwijze van een chef te begrijpen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Het boek 'dessert cuisine' is al enige tijd oud, maar zeker de moeite waard om in je kast te hebben staan. De chef Oriol Balaguer is een bekende Spaanse patisseriechef die de patisserie in Spanje op een hoger niveau heeft getild. Het boek bevat recepten, taarten, technieken en concepten die Balaguer heeft bedacht. In de tijd dat hij het boek schreef was hij 30 jaar oud, op zijn 21e won hij al de award voor beste patissier van Spanje. Hij probeerde een brug te slaan tussen de klassieke patisseriewinkels en de restaurants in Spanje, wat behoorlijk revolutionair was!

Wat Oriol erg belangrijk vindt is het waarom in plaats van het hoe. Waarom een bepaalde bereiding juist zó moet, of waarom je juist deze twee ingrediënten moet combineren vindt hij erg belangrijk, niet alleen dat je weet hoe je iets moet bereiden. Daarom bevat het boek heel veel uitleg over de manier waarop iets gebeurt. 

Hiernaast staat creativiteit voorop in het boek en je wordt aangespoord om ook zelf aan de slag te gaan. Oriol komt met verschillende smaakcombinaties, maar houdt ook vast aan tradities. Het boek begint met basisingrediënten en basisbereidingen. De foto's zijn misschien wat 'ouderwets', maar maken de recepten er zeker niet minder om. 


Er staan recepten in als: 'pestiños' met bevroren millefruit biscuit, chocolade buñuelos met thee-ijs en mango-banaan 'envoltini' met basilicum. Ga snel zelf aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten