dinsdag 28 januari 2014

Unieke bier-spijs ervaring bij Bolenius met Hertog Jan bier

Afgelopen zaterdag aten we acht gangen bij Luc Kusters en Xavier Giesen in restaurant Bolenius op de Zuidas in Amsterdam. Maar natuurlijk niet zomaar acht gangen... Alle gerechten werden begeleid door (of zelfs deels bereid met) verschillende Hertog Jan bieren. Een onverwacht goed feestje voor de smaakpapillen!

Chef-kok Luc Kusters van Bolenius en Meesterbrouwer Gerard van den Broek (die uit de tv-reclame!) van Hertog Jan sloegen de handen ineen om eens en voor altijd duidelijk te maken dat bier en top cuisine een uitstekende combinatie zijn. De inspiratie voor deze avond ontstond tijdens een bezoek van Luc aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen waar hij samen met Gerard de kelders van de brouwerij indook om de 4 jaar lang gerijpte Hertog Jan Grand Prestige te proeven.Hertog Jan@Bolenius
Tijdens deze bijzondere avond kregen de gasten acht gangen geserveerd waarbij elke gang in het teken stond van één van de speciaalbieren van Hertog Jan. Ook Robert Kranenborg (leermeester van Luc) ontwikkelde een gerecht met mosselen, begeleid door Hertog Jan Tripel. Hoogtepunt van de avond was de presentatie van een 4 jaar lang in de kelders van de brouwerij gerijpte Hertog Jan Grand Prestige. Door de rijping evolueert de smaak naar de smaak van een vintage port. Dit kroonjuweel van Hertog Jan wordt al 30 jaar in de Hertog Jan brouwerij op ambachtelijke wijze gebrouwen. De smaak was, zeker in combinatie met Luc's hete bliksem, fenomenaal! 

Bolenius
Bolenius is gelegen tussen de kantoorgebouwen en architectonische woontorens op de Amsterdamse Zuidas. Tussen deze moderne gebouwen heeft het strak gestylde restaurant een verfrissende en hedendaagse uitstraling. Eigenaren Luc en Xavier omschrijven de keuken van Bolenius als ‘Nieuw Amsterdams’, waarbij een mix van lokale ingrediënten en ouderwetse specerijen wordt gebruikt, met respect voor traditie en natuur. Luc draagt net als ons ook zijn steentje bij in het initiatief Dutch Cuisine.


Hertog Jan
De bijzondere bieren van Hertog Jan worden gebrouwen in de authentieke Hertog Jan brouwerij in Arcen, die jaarlijks ruim 40.000 bezoekers trekt. Hertog Jan is niet meer weg te denken uit de Nederlandse biercultuur met zijn premium pilsener en ruime assortiment speciaalbieren, zoals Hertog Jan Karakter en Hertog Jan Grand Prestige. Hertog Jan is onderdeel van ’s werelds leidende brouwerijgroep Anheuser-Busch InBev, in Nederland ook verantwoordelijk voor merken als Dommelsch, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Beck’s. Wij gaan binnenkort graag eens naar Arcen om de brouwerij met eigen ogen te zien!

Bier-spijs
Welke combinaties maakte jij al eens met bier of speciaalbier? Of welke componenten kun jij bedenken met als hoofdingrediënt bier? Wij zijn benieuwd! Laat je reactie hier achter en wie weet zie jij jouw component-idee binnenkort terug op onze website...

Links: dessert met kumquat en Hertog Jan Weizener. Rechts: mosselen van Robert Kranenborg met Hertog Jan Tripel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten