donderdag 9 januari 2014

Topchef van over de grens: Jiro Ono***


De Japanse keuken is bijzonder en inspirerend. Eén van de bekendste chefs, die je misschien kent van de film, is Jiro Ono. Eigenaar van een met 3 Michelinsterren bekroonde sushibar. Vandaag een kleine blog over zijn kookstijl en leven. 

Jiro Ono is eigenaar en chef-kok van restaurant Sukiyabashi Jiro*** in Tokyo, waar naar men zegt de beste sushi ter wereld gemaakt wordt. Op zijn 9e ging Jiro het huis uit en heeft sindsdien op verschillende plekken sushi gemaakt. Nu op 85-jarige leeft is zijn enige doel nog altijd: betere sushi maken. De zoon van Jiro gaat elke dag naar de markt om vis te kiezen en te kijken wat 'the catch of the day' is. Naast de beste vis is perfecte rijst zijn belangrijkste basis. Hij heeft zijn eigen leverancier en de rijst wordt op een speciale manier tot de perfecte temperatuur gebracht.

Bij Jiro is er één vast menu bestaande uit 20 gangen, een gang bestaat uit één sushi / sashimi. Het menu kost circa €300. Vrijwel alle gangen bevatten vis, slechts een paar gangen zijn vegetarisch. Het eten van het complete menu duurt ongeveer 20 minuten, in tegenstelling tot andere sterrenrestaurant waar je vaak uren zit om te genieten van een menu. Het restaurant staat bekend om het geweldige eten, maar niet om sfeer, gastvrijheid en betaalbaarheid. Toch zit het restaurant dagelijks vol. Jiro varieert niet veel, maar is wel al-tijd op zoek naar manieren om zijn gerechten nog beter te maken.

De film (zie trailer hieronder) over Jiro is zeker het kijken waard en geeft je een mooie kijk in zijn leven en restaurant. Wil je echt alles weten over zijn sushi? Dan heeft hij ook een aantal boeken uitgebracht. Wil je zelf sushi maken? Op Gastronomixs vind je het basisrecept voor sushirijst en oneindige variatiemogelijkheden.


Buitenlandse chefs en andere culturen zijn zeer inspirerend. Pak het Gastronomixs Culinair Toolbook erbij en kijk hoe jij deze inspiratie kunt gebruiken om te variëren op je eigen gerechten of een compleet nieuw gerecht te ontwikkelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten