dinsdag 3 december 2013

Speculaas

De feestdagen staan voor de deur en dan is speculaas natuurlijk onmisbaar. Waar komt speculaas oorspronkelijk vandaan? En welke specerijen worden er gebruikt? 

Het ontstaan van speculaas is niet van het ene op het andere moment gebeurt. Hier zijn jaren overheen gegaan; verschillende mensen hebben invloed gehad op de speculaas zoals we deze nu kennen. 'Gekruide' koek is oorspronkelijk ontstaan om te offeren aan de goden. Vaak werden er koekjes gemaakt in de vorm van heiligen of dieren. De Romeinen stelde een 'koekkruiden' mengsel samen dat bestond uit: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en foelie. In de tijd van de VOC werden specerijen goedkoper en gingen steeds meer bakkers experimenten met de 'koekkruiden'. Speculaaskruiden bestaan tegenwoordig meestal uit kaneel, nootmuskaat, anijs, kruidnagel, witte peper en korianderzaad, maar de samenstelling varieert per bakker. 

Op Gastronomixs vind je het component speculaaskaramel of de toepassing van speculaaskruiden in banaanloempia's. Speculaaskruiden kun je natuurlijk op veel manieren gebruiken in je keuken, ga snel zelf aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten