zondag 1 december 2013

Gastchef: Alain Alders

Iedere maand vind je op Gastronomixs drie composities van een bijzondere chef met een duidelijke eigen stijl, deze maand is Alain Alders van restaurant De Vrienden van Jacob* in Santpoort onze gastchef.

Over Alain Alders
In zijn carrière doorliep Alain diverse stages bij gerenommeerde restaurants in heel Europa, bijvoorbeeld bij Akelare*** in San Sebastián. In 1996 begon hij als chef-kok bij het prachtige Langoed Duin & Kruidberg en in 2002 opende onder zijn leiding De Vrienden van Jacob haar deuren. 

Alain beschrijft zijn kookstijl als klassiek met mediterrane accenten. Het moet vooral ‘niet te stijf’ zijn, het belangrijkste is dat er gekookt wordt met liefde met passie en maximale concentratie. Er wordt altijd gekozen voor fair trade en fair flavours: zo veel mogelijk ingrediënten komen van producenten die daar een eerlijke prijs voor krijgen. 

Gerechten van Alain zijn vaak seizoensgebonden, licht verteerbaar en zonder dominante ingrediënten: helemaal in balans qua smaak. Nieuwe creaties test hij via het ‘menu Gourmet’, geslaagde gerechten krijgen een plek op de menukaart, welke vier keer per jaar wijzigt. Naast de gerechten staan goede wijnen centraal, evenals de bediening, sfeer en ambiance: een echte totaalbeleving.

Inspiratie van de gastchef
Alain deelt 3 mooie composities met ons, die je zeker zullen inspireren voor je menu voor de feestdagen. Als voorgerecht deelt hij het gerecht gegrilde coquille met ganzenlever, bloemkool, hazelnoot en truffel. Als hoofdgerecht gebraden hazenrug met linzen, appel, kervelwortel, bietjes en katenspek en als dessert chocolade amerena kersen dessert


Kijk snel op Gastronomixs hoe je deze composities maakt, ga er mee aan de slag en laat ze binnen jouw keuken passen. Gebruik hiervoor het Culinair Stappenplan in het Gastronomixs Toolbook Varieer bijvoorbeeld met de componenten die onder elke compositie te vinden zijn! Ook laten we je op Gastronomixs zien hoe je makkelijk kunt variëren op een compositie van Alain!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten