dinsdag 10 december 2013

Culinair leesvoer: D.O.M.: de ontdekking van Braziliaanse ingrediënten


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

In dit spiksplinternieuwe boek laat Alex Atala zien hoe mooi, puur en lekker de Braziliaanse keuken kan zijn. Het restaurant van Alex Atala in Sao Paolo (D.O.M.) staat in de top10 van beste restaurants ter wereld en Atala zelf is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen in de culinaire wereld.

Het boek laat je zien hoe hij met ingrediënten omgaat en hoe er met pure ingrediënten de sterren van de hemel gekookt wordt. De verhalen áchter 65 ingrediënten worden verteld, de ingrediënten worden allemaal gevolgd door een recept met dit ingrediënt. De gerechten zijn vaak ingewikkeld, maar veelal maakbaar en zeker inspirerend. Ook de verkrijgbaarheid van sommige producten is lastig. Al met al geeft het boek een prachtig beeld van de hedendaagse Braziliaanse topgastronomie én de Braziliaanse keuken.

Een fantastisch boek dat je inspireert met ingrediënten uit Brazilië, maar ook met de denkwijze van een topchef. Echt een aanrader dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten