woensdag 18 december 2013

Culinair leesvoer: de Groentebijbel


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen. Nu de feestdagen voor de deur staan doen we een extra editie van culinair leesvoer, mocht je nog op zoek zijn naar een leuk kado!

In dit nieuwe boek spelen groenten de hoofdrol. De schrijfster, Mari Maris, wil dat dit het standaardwerk wordt als het gaat om informatie over groenten. De eerste zin in het boek: ''dank voor uw moed in een Michelin-wereld vol Tournedos'' (voor Alain Passard, waar het boek aan opgedragen is) zegt voldoende over het doel en de filosofie achter het boek. Je vindt er niet alleen recepten, maar vooral informatie over herkomst, inkopen, seizoen, verwerken en de manier waarop de groenten groeien.

Het boek bevat 850 recepten met daarop eindeloze variaties. Alle groentesoorten staan er in afgebeeld. De recepten bevatten veelal geen foto, maar inspireren ondanks dat om aan de slag te gaan en te variëren met groente. Maris besloot na 20 jaar in het koksvak gezeten te hebben het roer om te gooien en groenten te gaan verbouwen. In het boek zie je zowel haar culinaire kennis terug als de kennis over groente, en groente verbouwen. Een inspirerend boek vol recepten met de nodige warenkennis en leuke weetjes over groenten!
Bron foto: ztrdg magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten