dinsdag 5 november 2013

Sereh

Andere eetculturen kennen veel mooie en bijzondere producten, waar je volop mee kunt experimenteren en variëren in de keuken. Zo'n product is bijvoorbeeld sereh. Sereh, ofwel citroengras is een typische smaakmaker en onmisbaar in onder andere de Indonesische, Vietnamese, Indische en Thaise keuken. 

Citroengras wordt meestal in zijn geheel gebruikt Veelal wordt het voor gebruik gekneusd of wordt er een knoop ingelegd. Het wordt gebruikt in stoofgerechten en soepen en in Thailand wordt het in stukjes gebruikt in curry's en salades. Ook wordt het verwerkt in sambals. 

De smaak en geur doen denken aan citroen en is licht zurig, de smaak komt met name uit het sap uit de stengel. Vóór gebruik wordt de bovenkant, de onderkant en de buitenste bladeren van het citroengras verwijderd. In het buitenland wordt sereh vaak ook rauw in salades gebruikt, maar de harde variant die in Nederland verkrijgbaar is, is daar niet geschikt voor. Wel kun je het witte deel zeer fijn snijden en bijvoorbeeld in dressings gebruiken. In de toko is ook een poedervariant te verkrijgen. Let op met de hoeveelheid, want de smaak overheerst snel!

Ook op Gastronomixs vind je verschillende componenten en composities waar sereh een belangrijke smaakmaker in is. Wat dacht je van banaanloempia's, saké ketchup of de compositie van deze maand met een kaneel-serehjus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten