vrijdag 15 november 2013

René Redzepi: A work in progress

Vorige week donderdag presenteerde René Redzepi zijn nieuwe boek 'A work in progress' en wij waren erbij! De avond was de officiële opening van de Leidse Restaurantweek en werd georganiseerd door de recent geopende boekwinkel BABOOKA BOOKSTORE. Culinair journalist Mac van Dinther opende de avond door een les geschiedenis over de evolutie in de gastronomie. 

René Redzepi werd met restaurant Noma drie keer op een rij verkozen tot het beste restaurant van de wereld. Noma kreeg veel aandacht met zijn Nordic Cuisine en zorgde voor een verandering in de gastronomie. Ondanks alle succes verloor René Redzepi zijn plezier in het werk. De nuchtere Deen begon met het schrijven van een dagboek 'journal' om te reflecteren op zijn succes. Uiteindelijk werd dit de basis van zijn 3-delige boek 'A Work in Progress'. Zoveel meer dan een kookboek. Door het boek te lezen krijg je een kijkje in het creatieve brein van de beste chef van de wereld.

Ondernemen en koken op wereld niveau
Noma heeft waarschijnlijk alle culinaire onderscheidingen van de wereld gewonnen en nog afvragen of je het wel goed doet: dat zegt veel over deze chef. René Redzepi staat nog steeds met beide voeten op de grond. Wanneer je het dagboek leest, herken je zijn enorme drive en honger naar kennis. Ook het keukenteam wordt gemotiveerd om zoveel mogelijk uit zichzelf te halen. Zo wordt er elke zaterdagavond een creatieve sessie georganiseerd waar iedereen van het keukenteam een eigen creatie presenteert. Creativiteit wordt volop gestimuleerd bij Noma, plezier is de sleutel tot succes en het antwoord om creativiteit in de keuken te stimuleren. Het team is bij de nieuwe generatie chefs belangrijker dan de chef als individu.

Zijn de nieuwe generatie chefs meer een coach dan een chef in de keuken? Wat vinden jullie?

Al met al zal 'A Work in Progress' je zeker inspireren en mag het niet in je boekenkast ontbreken! De Nordic cuisine zorgde voor een revolutie in de gastronomie, volop inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan en op te variëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten