zondag 3 november 2013

De cafetière

De nieuwe composities staan weer online. Dit keer onder andere een kreeftensoep à la minute geïnfuseerd. À la minute infuseren aan tafel? Gebruik de cafetière!

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin normaal gesproken koffie en heet (net niet meer kokend) water gegoten wordt. De koffie trekt voor ongeveer vier minuten, waarna de metalen filter van boven naar beneden wordt gedrukt. De gemalen koffie die in het water zweeft wordt door de filter naar beneden gedrukt. Door het gebruik van deze cafetière blijven de smaken en aroma's van enkele bestanddelen die van nature in koffie voorkomen in de gezette drank.

Maar de cafetière kun je naast koffie nog voor verschillende andere doeleinden gebruiken: bijvoorbeeld om een soep te infuseren. Gebruik de cafetière dan aan tafel zodat de gast het kan zien. Voorbeelden zijn gebrande koffiebonen, of vanille waar je mee kunt infuseren bij bijvoorbeeld kreeftensoep.

Ook vind je op Gastronomixs het component 'aan tafel bereide dashi van asanga'. De cress wordt in bijzijn van de gast à la minute meegetrokken in de cafetière, waardoor een soort thee ontstaat met een bijzondere beleving. Gebruik jij de cafetière wel eens voor een gerecht?

1 opmerking:

  1. Je kan hem ook goed gebruiken in combinatie met bier. De smaakcombinaties kunnen uiteenlopen van bier met framboos tot chocolade en cocos. Je fantasie is de enige limiet.

    BeantwoordenVerwijderen