woensdag 13 november 2013

Culinair leesvoer: Heston Blumenthal Thuis


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Heston Blumenthal, bekend van restaurant The Fat Duck***. Hij staat bekend om zijn experimenten met moleculair koken. In 2005 kwam dit tot een hoogtepunt, toen werd zijn restaurant uitgeroepen als het beste restaurant van de wereld. Heston heeft een eigen 'laboratorium' waar hij nog regelmatig in te vinden is om te experimenteren. Heston is bekend om zijn arbeidsintensieve gerechten, maar dit boek laat zien dat spectaculaire gerechten niet altijd moeilijk hoeven te zijn. Het boek bevat veelal klassieke recepten waar hij een verrassende twist aan heeft gegeven. Voorbeelden van gerechten die je in het boek vindt: 'tuinsalade met sauce gribiche', 'whiskygums' en 'langzaam gebraden ribstuk met beenmergsaus'. Tussen de hoofdstukken door wordt de lezen bijgepraat over het belang van smaak, het culinaire proces en betere technieken. Een inspirerend boek dat een andere kant laat zien van de kookkunsten van Blumenthal.

Zoals de titel al zegt is het gerecht op 'thuiskoks', maar ook zeker voor professionele koks is het boek de moeite waard. Technieken als roken, pekelen en inleggen worden behandeld en je wordt echt aangespoord om zelf te gaan experimenteren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten