donderdag 7 november 2013

Charlie Trotter

Een van de grondleggers van de Amerikaanse gastronomie, Charlie Trotter, is afgelopen maandag geheel onverwacht overleden. Wat betekende hij voor de Amerikaanse gastronomie?

Trotter was om verschillende redenen bekend. Ten eerste omdat zijn eerste restaurant (Charlie's Trotter in Lincoln Park in Chicago) tot de 50 beste restaurants van de wereld hoorde. Dit restaurant opende hij in 1987 en kreeg daarmee twee Michelin sterren, hij sloot het restaurant in 2005. In zijn restaurant vergeleek hij koken met een jam-sessie: improviseren dus! Hij schreef 14 boeken over zijn kookstijl en bracht daarnaast een productlijn uit met organic producten.

Op de Amerikaanse televisie had hij zijn eigen kookprogramma's en wordt gezien als een van de grootste celebrity chefs van Amerika. Er wordt vaak gezegd dat hij met zijn restaurant in Lincoln Park Chicago culinair op de kaart zette. Hij was trendsetter voor andere chefs en zijn restaurant was een kweekvijver voor culinair talent.

De chef startte de 'Charlie Trotter Culinary Education Foundation' op, waar hij zijn filosofie over koken en eten door wilde geven aan de jeugd en andere vakgenoten. Trotter onderscheidde zich van andere chefs door zijn openhartigheid over ethiek rondom voedsel. Hij schrapte bijvoorbeeld, tot woede van sommige vaste gasten, de foie gras van zijn menu omdat hij het niet geassocieerd wilde worden met dier-onterende praktijken. De basis voor zijn keuken waren de allerbeste natuurlijke producten die hij bij 90 vaste leveranciers haalde. Deze leveranciers inspireerden Trotter met hun mooie producten tot het steeds weer bedenken van nieuwe gerechten. Groenten had hij hoog in het vaandel staan. Bekend zijn onder andere de groentesauzen en -dressings die hij maakte.

Charlie Trotter is slechts 54 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten