zondag 24 november 2013

Appelstroop

Een week geleden ging het componentenschema van snoekbaars online. Een van de componenten is snoekbaars gelakt met appelstroop, een klassieker van Jonnie Boer. Appelstroop is een mooie verwerkingswijze van appels: weet jij hoe het gemaakt wordt?

Waar appelstroop vandaan komt is onbekend, wel bekend is dat het al gemaakt werd door de Germanen. Het was in die tijd (en nog steeds) een goede manier om appels langdurig te bewaren. Appels werden in brede ondiepe potten gekookt tot al het vocht verdampt was. Een dikke substantie bleef over waarvan het suikergehalte 50% was en het houdbaar werd. De 'stroop' werd gebruikt om maaltijden te zoeten.

Tegenwoordig wordt appelstroop op grote schaal industrieel bereid. De aanlevering van de appels vindt plaats van september tot december en de appels worden zo snel mogelijk verwerkt. Allereerst worden de vruchten gekookt, gefilterd en geperst. De pulp die overblijft wordt verkocht als veevoer, het sap wordt gebruikt voor de stroop. Dit sap wordt hierna ingekookt tot een concentraat. Dit concentraat wordt bewaard, waardoor het hele jaar appelstroop gemaakt kan worden met dit als basis. Aan het concentraat worden vaak nog suikerbietensap en perensap toegevoegd. De stroop wordt nog iets verder ingekookt waardoor het de smeerbare structuur krijgt.

Appelstroop is rijk aan ijzer. Vroeger kwam dit door de ketels waar de stroop in werd gemaakt en de koperen verpakkingen. Nu het productieproces en de verpakking zijn veranderd wordt ijzer toegevoegd. Dit wordt gedaan in de vorm van ingedikt suikerbietensap, dat zeer rijk is aan ijzer.

Appelstroop kun je voor diverse doeleinden gebruiken. Op Gastronomixs vind je bijvoorbeeld het verrassende component 'tarte tatin van boerenkoolstelen'. Ga snel aan de slag met dit smaakvolle product, of maak het eens zelf!

1 opmerking:

 1. Hallo,
  Via onze website www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
  Waarom niet lid worden van deze grote familie?
  Wij zijn ook aanwezig op www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
  Breng ons een bezoek!

  BeantwoordenVerwijderen