donderdag 24 oktober 2013

Tempura

Sinds maandag is het componentenschema van oester online gegaan! Een van de componenten is tempura van oester. Wist je dat deze methode oorspronkelijk niet Japans, maar Portugees is?

Een bekende Japanse bereiding is tempura. Het is echter oorspronkelijk niet Japans. In de 16e eeuw werd deze manier van bereiden door missionarissen vanuit Portugal in Japan ingevoerd. In Portugal en ook Spanje werden al veel langer vis en groenten gefrituurd met een beslag. De stad Nagasiki is destijds ook gesticht door de Portugezen. Straatverkopers in Japan pikte het snel op en het werd direct een populair (bij)gerecht. Het woord tempura komt van het Latijnse 'tempora', dat verwijst naar een Katholieke vastendag in de lente, waarbij geen vlees werd gegeten, maar wel vis en groenten. 

Een tempura bestaat tegenwoordig uit verschillende in beslag gefrituurde ingrediënten die na een paar minuten gaar zijn. Het beslag bestaat uit een deel bloem, een deel ijskoud water en (vaak) een ei. Vlak voor frituren worden de ingrediënten met eetstokjes door het beslag gemengd. Door het koude water wordt het mengsel stroperig en hecht het zich beter aan de vis of de groente. De bloem krijgt weinig tijd om het vocht op te nemen waardoor het snel verdampt en de tempura krokant wordt. Het beslag hoeft niet homogeen te zijn, klontjes horen erin!

Wil je een extra krokant tempuralaagje? Gebruik dan eens wodka in plaats van water in je beslag. Dit verdampt extra snel waardoor je een krokanter resultaat krijgt.

Op Gastronomixs vind je diverse componenten geïnspireerd op tempura!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten