donderdag 17 oktober 2013

Tataki

Deze maand vind je de compositie tataki van tonijn met komkommernoedels met quinoa, avocadocrème, oesterkroepoek en ponzu op Gastronomixs. Vandaag een korte blog over deze bijzondere Japanse bereiding.

Tataki wordt ook wel tosa-mi genoemd. Het is een Japanse bereiding voor vlees of vis. Het vlees of de vis wordt heel kort boven een vlam of in een gloeiendhete pan dichtgeschroeid, snel gekoeld door kort te marineren in azijn en vervolgens in plakjes gesneden en ingesmeerd met fijngesneden lente-uitjes en gember.

Door het plotseling stoppen van het gaarproces vindt er een bijzondere reactie plaats: het vlees of de vis trekt als het ware samen waardoor het extra mals wordt. Oorspronkelijk komt het uit de regio rondom Nagasaki, aangezien hier een haven is werd deze bereiding al snel (in de 19e eeuw) verspreid over de rest van de wereld.

Kijk gauw op Gastronomixs, daar vind je verschillende toepassingen van tataki!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten