woensdag 30 oktober 2013

Linzen

Nog even kun je je laten inspireren door de composities van oktober, want 1 november staat er weer een rij nieuwe composities voor je aan! In een van de composities van deze maand worden linzen gebruikt. Linzen zijn in de keuken weer helemaal terug van weggeweest! Vandaag een blog met wat achtergrondinfo.

Linzen zijn een van de oudste gekweekte peulvruchten, net zo oud als gerst en tarwe. Oorspronkelijk komen linzen uit het zuid-westen van Azië, maar ze worden tegenwoordig in heel Europa en Azië gegeten. De meeste verkochte linzen komen uit India en Turkije, maar ook Canada is een grote producent. Linzen bevatten weinig nadelige stoffen en zijn snel gaar. 

Er zijn twee categorieën linzen: met grote, platte zaden (minimaal 5 mm) en soorten met kleinere rondere zaden. Tot de kleinere rassen behoren de beroemde groene Franse lentille du Puy, de zwarte beluga en de Spaanse pardina. 

Er zijn heel veel verschillende kleuren linzen: bruin, rood, zwart en groen. De binnenkant kan geel, rood of groen zijn. Omdat ze plat en dun zijn, zijn linzen sneller klaar dan andere bonen en erwten. Traditionele linzengerechten zijn bijvoorbeeld Indiase masoor dal en het Midden-Oosterse mujaddharah (een mengsel van hele linzen en rijst). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten