vrijdag 11 oktober 2013

Krenten & druiven

Afgelopen maandag is het schema van druif online gegaan! Het schema is samengesteld met een aantal fanatieke gebruikers van Gastronomixs. Erik Hermans van de limonadefabriek zorgde bijvoorbeeld voor het component zoetzure krenten. Maar wat is het verschil ook alweer tussen een rozijn en een krent?

Zowel rozijnen en krenten zijn gedroogde druiven. Het verschil is dat krenten zijn gemaakt van een pitloze druivensoort met zeer kleine vruchten. Een rozijn is afkomstig van een druivenras met grotere vruchten. De productiewijze is veelal hetzelfde, de trossen druiven worden in de zon op plasticfolie tussen de wijnranken gedroogd. Het vochtgehalte in de druif daalt en de vrucht laat los van het steeltje. Hoe donkerder een krent of rozijn is, hoe zoeter deze is. Natuurlijk heb je ook de lichtgekleurde krenten, deze zijn licht doordat ze voor het droogproces gedoopt zijn in een bepaalde zoutoplossing (potas genaamd). Vooral Amerika is bekend om krenten en rozijnen waar de techniek ooit begon om druiven langer goed te houden. 

Rozijnen worden als snack gegeten, maar ook veel in producten en gerechten verwerkt. Onmisbaar in bijvoorbeeld boerenjongens. Ook op Gastronomixs vind je verschillende componenten met daarin rozijnen. Wat dacht je van broodpudding met specerijen en rumrozijnen? Of frisse salade van rode kool met gember en rozijnen? Of zelfs een puree van rozijnen met kappertjes? Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden met krenten en rozijnen, waarin gebruik jij ze?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten