vrijdag 4 oktober 2013

Flan

In Spanje (met name Catalonië) is het niet weg te denken van de menukaart: een flan! Een flan kun je heel makkelijk je eigen draai geven, zo vind je in de compositie van de gastchef van deze maand bijvoorbeeld een pompoenflan!
Een flan is een kleine pudding, meestal op basis van eigeel en melk met een zachte karamelsaus. Het wordt vaak bereid in een warmwaterbad, waarbij eerst een heel dun karamellaagje in de puddingvorm wordt gedaan. In Zuid Spanje is een flan meer een taartje dan een pudding en veel steviger van structuur dan de Noordelijke variant. De flan lijkt verdacht veel op de crème caramel van de Fransen, maar er is een verschil. In Frankrijk wordt vaak vanille als smaakmaker gebruikt en in Spanje eerder kaneel of citrusschil. Het grootste verschil met crema catalana (of crême brûlée) is dat een flan geen krokant laagje heeft. 

Over de oorsprong valt te twisten, maar naar alle waarschijnlijkheid ligt de basis voor de flan in Frankrijk, aangezien het een Frans woord is. In de loop van de jaren heeft het woord flan in allerlei landen een andere betekenis gekregen. Zo is een flan in Engeland meer een soort quiche (flan patissier). Ook bestaan er ontzettend veel regionale varianten. In Argentinië wordt de flan vaak geserveerd met dulce de leche, in Venezuela wordt er geen verse maar gecondenseerde melk gebruikt in de flan, in het Caribisch gebied vind je 'flan de coco' en in Cuba wordt er eiwit en veel kaneel toegevoegd. 

Zoals je leest zijn er genoeg variatiemogelijkheden, op Gastronomixs vind je ook een aantal flans. Een flan kan een dessert zijn, maar ook een mooi component in een voor- of hoofdgerecht. Dat bewijst onze gastchef!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten