zondag 13 oktober 2013

Culinair leesvoer: Haalbare topreceptenEen terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Van de meeste sterrenchefs is wel een boek te vinden, ook van Nederlandse en Belgische chefs! In het boek 'haalbare toprecepten' delen 3 topchefs hun favoriete recepten en laten ze stap voor stap zien hoe je deze bereidt. Het bijzondere aan dit boek is dat je niet de visie van één chef ziet, maar van 3! Je ziet de less-is-more visie van Sergio, en daar tegenover Peter Goossens die alles in de strijd gooit. Er zijn twee delen verkrijgbaar.

Ook de foto's van het boek zijn erg inspirerend. De foto's zijn strak en helder, zonder poespas. Ze krijgen vaak een kunstig karakter, omdat er niet gefotografeerd is op borden, maar op platen. Voorbeelden van gerechten die je in het boek vindt: melkkalf met maïs, spitskool en wilde champignons, de varkenswang met langoustine, jonge spinazie en basilicum en chocoladefinanciercakes. Het boek is gericht op de amateurkok, maar is daarvoor wellicht iets te hoog gegrepen. Er wordt gewerkt met apparaten die in een normale amateurkeuken niet aanwezig zijn. Het is meer een boek voor chefs die zich willen laten inspireren door deze iconen. Mocht je als amateurchef aan de slag willen met dit boek zijn de recepten van Roger van Damme het meest geschikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten