donderdag 31 oktober 2013

Culinair leesvoer: Cas Spijkers en zijn Swaen


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Cas Spijkers.Van de meeste sterrenchefs is wel een boek te vinden, ook van Nederlandse en Belgische chefs! Tussen deze boeken zitten een aantal echte klassiekers die de basis vormen voor de Nederlandse kookkunst. Het boek Cas Spijkers en zijn Swaen is hier een perfect voorbeeld van.

Dit boek is het eerste boek van Cas Spijkers en komt uit 1984, ondertussen zijn er een aantal herdrukken geweest. Het boek laat een overzicht zien van menu's en recepturen zoals ze in de jaren '80 door Cas werden bereid. In die tijd combineerde Cas klassieke en (voor die tijd) moderne bereidingswijzen. Het was de tijd dat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvonden en bereidingswijzen als stomen en vacuüm garen nét werden ontdekt. Met zijn combinaties zorgde hij voor een grote bijdrage aan de Nederlandse culinaire cultuur. Ook inspireerde hij veel jonge talenten om zich verder te ontwikkelen in de culinaire wereld. Hij wordt gezien als de eerste Nederlandse kok die de Nederlandse culinaire cultuur op de wereldkaart zette. In het boek wordt ingegaan op de geschiedenis van zijn restaurant (De Swaen), de wijnkelder, sommelier, ingrediënten, kooktechnieken, kaas, koffie, friandises en het digestief. Echt een klassiek boek dat niet in je boekenkast mag ontbreken. 

Bron foto: Brabants Dagblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten