woensdag 23 oktober 2013

Bereidingswijzen van walnoten

De walnoten vallen op dit moment in grote getale van de bomen! Vandaag een blog over verschillende inspirerende (internationale) bereidingswijzen van deze noot.

2008_08_14-VinDeNoix.jpg
Over de hele wereld bestaan ongeveer 15 soorten walnoten. Walnoten worden ontzettend veel geconsumeerd en verwekt in diverse producten. Qua boomnoten worden alleen amandelen meer gegeten dan walnoten. De belangrijkste producenten zijn Amerika, Frankrijk en Italië. Al eeuwenlang worden walnoten uitgeperst om hun smaakvolle en geurige olie. In Perzië, Mexico en Georgië zijn walnoten de basis voor diverse sauzen (Mexico: nogado). Onrijpe vruchten worden in sommige landen ingelegd of in een zoete alcoholische drank verwerkt (nocino, vin de noix - zie afbeelding). In het Midden-Oosten worden onrijpe walnoten in suikerstroop geconserveerd.

Walnoten bevatten veel linoleenzuur (meervoudig omega-3), wat ze erg gezond maakt! Door de aanwezigheid van linoleenzuur zijn ze helaas ook zeer gevoelig voor ranzigheid. Daarom kun je ze het beste bewaren op een koele en donkere plaats.

Op Gastronomixs vind je een behoorlijk aantal componenten én composities met walnoten. Een aantal bereidingen zijn bijvoorbeeld: walnotenpasta, walnotenkaas, walnotencompote en gesuikerde walnoten. De verschillende composities laten zien dat walnoten zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt kunnen worden. Zo vind je op Gastronomixs de compositie capellini met walnoten, knoflook en salie. Of het dessert in chai gepocheerde appel op krokant bladerdeeg, zoute karamel, chai saus en walnotenijs

Het seizoen is nu volop aan de gang, dus maak er gebruik van! Zoek op Gastronomixs.com op het woord 'walnoten' of neem een kijkje in het componentenschema van noten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten