woensdag 18 september 2013

Pijnboompitten

Iedereen gebruikt ze wel eens in de keuken: pijnboompitten! Toch weten maar weinig mensen waar pijnboompitten vandaan komen en waar ze groeien, daarom vandaag een korte blog om jouw warenkennis weer iets uit te breiden!

Op de foto hiernaast zie je een pijnboom. Een pijnboom is een soort den. Er zijn ongeveer 20 soorten dennen die genoeg pijnboompitten leveren om te oogsten. Pijnboompitten bevinden zich achter de houtachtige 'schubben' van de 'dennenappel' van deze boom. Vroeger werden de pijnboompitten eruit gehaald door de dennenappel met de hand heen en weer te schudden, tegenwoordig gebeurt dit veelal machinaal. Om de pit zit nog een bruin omhulsel (zie afbeelding hieronder). Omdat het een tijdrovend proces is om slechts enkele pitjes uit de appel te krijgen is dit een goede verklaring waarom de pitten vrij prijzig zijn.

Pijnbomen komen over de hele wereld voor en als je ooit in Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland of Portugal bent geweest herken je de pijnboom ongetwijfeld. Pijnbomen komen ook in China en bijvoorbeeld Amerika voor. Over de Chinese pijnboompit wordt gezegd dat deze zorgt voor een smaakstoornis, waardoor je twee dagen na consumptie een bittere smaak in je mond krijgt. Chinese pijnboompitten zijn te herkennen in vergelijking met de Europese soorten omdat ze dikker en kleiner zijn. 

De toepassing van pijnboompitten is in elk land anders. In Italië worden ze gebruikt in de pesto, in Turkije in de baklava en kibbeh en in Noord-Amerika wordt er zelfs koffie van gemaakt. Ze zijn breed inzetbaar in de keuken en geven vooral smaak als ze eerst even droog geroosterd zijn. 

Op Gastronomixs vind je het component in honing gekonfijnte pijnboompitten: zeker de moeite om eens te proberen! 

1 opmerking:

  1. Ten eerste zijn de "Chinese" pijnboompitten niet Chinees maar Mongools. De Chinezen kopen de pitten ongepeld (of liever gezegd "troggelen ze af voor een woekerprijs") van de Mongolen.

    Over de smaakstoornis;
    Inderdaad kan men af en toe een bittere smaak krijgen als men er veel van eet EN als die pitten niet goed meer zijn. Dit kan heel makkelijk gebeuren daar de Mongoolse pijn boom pit erg delicaat is (zie ook http://www.pinenut.com/pine-nuts/pinon-pinyon-nuts.shtml) en Mongolie een ontwikkelingsland is met een zeer slechte infrastructuur dus opslag in Mongolie is niet altijd optimaal. Daar boven op is het conserveren tijdens transport en/of opslag daarna door de Chinezen ook niet al te kuis.

    Een Nederlander die in Mongolie woont

    BeantwoordenVerwijderen