dinsdag 10 september 2013

Patisson

In een van de composities van onze gastchef van deze maand (Leonard Elenbaas) vind je patisson terug. Nu het pompoenseizoen weer op de stoep staat vonden wij het tijd voor een kort blogje over dit ingrediënt!

Een patisson is een pompoenachtige vrucht van 15-20 centimeter groot. Als je ze zelf in de tuin hebt kun je ze beter niet groter laten worden dan 10 centimeter, dan gaat namelijk de smaak verloren en het vruchtvlees wordt erg sponsachtig. Ze zijn verkrijgbaar in wit, geel en groen. In Nederland wordt de patisson ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd, verwijzend naar de bijzondere vorm die de patisson heeft. Ze zijn te vinden in gladde en grove variant. 

In de keuken kan een patisson verwerkt worden zoals een pompoen, zo kun je er ook soep van maken of roosteren in de oven. De smaak doet denken aan courgette, maar is iets zoeter. Leonard Elenbaas combineert het met lamsrack van de Big Green Egg, bataatpuree, gerookte boter en artisjokmarinade. Hij stooft de patisson met wat boter en basilicum. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten