donderdag 12 september 2013

Het oesterseizoen

Vandaag begint het oesterseizoen, heb jij ze op de kaart staan?

De oesters die in Nederland gekweekt worden vooral verkocht aan onze zuiderburen, maar liefst 70% gaat naar België!  Slechts 15% eten we zelf op, de rest gaat naar landen als Italië en Duitsland. Voor de Zeeuwse oester is het nog een beetje vroeg (hoewel vandaag toch de eerste 'vangst' plaats zal vinden in Yerseke), deze hebben zeker nog een paar weken nodig om helemaal top te worden. 

In Europa worden twee oesterrassen gekweekt: ostrea edulis (platte oester) en de crasostrea gigas (wilde oester). De wilde oester wordt het meest gegeten. Deze twee rassen zijn onder te verdelen in verschillende soorten en maten. Een oester neemt, net als een druif of bijvoorbeeld chocola, de smaak aan van zijn omgeving (het water waarin ze liggen). Bewaar oesters altijd plat, zodat het vocht niet weg kan lopen. Twijfel je of de oester nog leeft? Verwijder het vocht, en wacht een minuut. Als het vocht terug komt in de schelp dan leeft de oester. Hiernaast zie je een illustratie (Joe McKendry) hoe je een oester open steekt, hierbij geldt: oefening baart kunst!

Op de top-Zeeuwse oesters moeten we dus nog even wachten. Op Gastronomixs vind je een vegetarische oester, waarmee je je gast zeker zult verrassen. 
Verder vind je er allerlei componenten die je met oesters zou kunnen combineren. Kijk bijvoorbeeld eens bij het componentenschema van dressing, bij die van groene kruiden of citroen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten