donderdag 5 september 2013

Culinaire reis: MarokkoAlweer de laatste editie van onze culinaire reis blog! Heb jij van de zon genieten in een ver oord met witte stranden en een blauwe zee? Of gezellig wafels gegeten bij onze zuiderburen? Een reis maken staat garant voor inspiratie om weer nieuwe gerechten te creëren. Daarom nemen we je via onze blog mee op reis langs een aantal culinaire highlights van verschillende landen. Vandaag reizen we af naar: Marokko!

Culinaire cultuur
Marokko is een land vol met kruiden en specerijen. Het ligt tussen Afrika en de Mediterranee en door beide gebieden is de Marokkaanse keuken beïnvloed. Net als in meer zuidelijke culturen speelt familie hier een belangrijke rol, samen tafelen is één van de belangrijkste en meest uitgebreide rituelen van de dag. De vrouw staat nog steeds achter het fornuis. Bij speciale gelegenheden als een bruiloft is een vrouw soms wel een week bezig met de voorbereiding voor de maaltijd die vaak uit meer dan 50 gerechtjes bestaat. 

Gastvrijheid speelt een belangrijke rol in de Marokkaanse keuken, vaak wordt er voor meer personen gekookt dan aanwezig zijn: stel dat er onverwacht iemand langs komt! Zowel onaangekondigde bekende en onbekende gasten worden in de watten gelegd! Tijdens de maaltijd eet je vaak met de hand, maar alleen met je rechterhand. Na het eten is het aflikken van je vingers totaal niet als beleefd, het wordt als compliment gezien.

Culinaire highlights
Als je in Marokko bent kun je niet vertrekken zonder een gerecht uit de tajine te eten. Deze kegelvormige 'stoofpot' van aardewerk wordt vaak gevuld met vlees, groente of vis op smaak gebracht met allerlei specerijen. Ook dadels zijn niet te missen in de Marokkaanse keuken, deze worden zowel in hartige als in zoete gerechten verwerkt. 

In Marokko is het ook echt een highlight om over de markt te lopen en daar te eten. Alles wordt voor je neus bereid en het een smaakt nog beter dan het ander. In Marrakech is el Fna de bekendste markt (zie afbeelding). Deze vindt plaats op het grootste plein van heel Afrika. Koop hier Ras el Hanout; het meest bekende specerijenmengsel, waarvoor iedere familie zijn eigen recept heeft en gebruik dit in verschillende gerechten. Vergeet bij het kopen van de markt niet af te dingen! 


Succes weer met werken en gebruik de inspiratie die je op vakantie hebt opgedaan in je keuken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten