zondag 22 september 2013

Chips

Vandaag een blog over, jawel: chips! Niet weg te denken uit de 'huis-tuin en keuken voorraadkast' maar ook een heerlijk krokantje met eindeloze variatiemogelijkheden op gastronomisch gebied.

Oorsprong
(Aardappel)chips komt oorspronkelijk uit Amerikaans restaurant, waar een klant klaagde over te dikke aardappelschijfjes die niet zout genoeg waren. De kok voelde zich zwaar beledigd en besloot om de schijfjes flinterdun te maken en flink te zouten. De klant vond de aardappelplakjes heerlijk, en door deze cynische grap was 'chips' geboren!

Manieren om chips te maken
De laatste jaren is er veel gevarieerd met chips en is een aardappel al lang niet meer het enige ingrediënt waar chips van wordt gemaakt. Zelfs in de supermarkt zijn 'groente'chips te koop. Zelf kun je chips op diverse manieren maken: bakken, drogen of frituren. Een makkelijke manier is de droogmolen, waar je bijvoorbeeld aspergechips in kunt maken. Heb je geen droogmolen? Dan kun je ook drogen in de oven, hiermee kun je flinterdunne chips maken, bijvoorbeeld van boerenkool. De klassieke methode is frituren, hiermee bereik je een zeer krokant resultaat, hiermee maak je bijvoorbeeld auberginechips van de schil, heerlijk bij lam of met een dip van Griekse yoghurt en honing.

Soorten & combineren
In een gerecht kan chips net even voor dat krokantje zorgen en vaak is het zeer decoratief. Daarnaast kun je eindeloos variëren in soorten chips en zeker ook in vorm en formaat. Serveer bijzondere chips eens met een paar bijpassende verschillende dipsauzen en je gast zal zeker verrast zijn. Hierboven inspiratie met soorten chips die je op Gastronomixs vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten