dinsdag 24 september 2013

Brandade

Gisteren is in samenwerking met versvishandel Jan van As het componentenschema van kabeljauw online gegaan! Een van de componenten is brandade van kabeljauw, in deze blog vind je wat achtergrondinformatie over dit component.

Een brandade is een emulsie van gezouten kabeljauw (bakkeljauw) en olijfolie. Het wordt in mediterrane landen vaak gegeten in de winter met een stukje brood of aardappelen. In Frankrijk wordt het Brandade de Morue genoemd en in Spanje Brandada de Bacalao. In Frankrijk wordt het veel gegeten in de Provence, in Spanje in Catalonië en in Italië in Ligurië. Het is dan ook niet helemaal bekend waar brandade vandaan komt. In Spanje wordt vaak gezegd dat brandade voortgekomen is uit aïoli. De Spanjaarden namen vervolgens het recept voor Brandade mee naar Ligurië en vervolgens door Frankrijk naar Parijs.

In Spanje wordt de brandade vaak gecombineerd met aardappel en kastanje (atascaburras). In Menorca worden vaak artisjokken toegevoegd. De olie wordt soms vervangen door boter en in Frankrijk wordt de knoflook vaak vermeden in het recept en wordt er peterselie toegevoegd. 

Zoals je leest zijn er genoeg variatiemogelijkheden met brandade, dus ga er snel zelf mee experimenteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten