donderdag 29 augustus 2013

Terrine

Ben je op zoek naar een goed component voor een grote groep? Wat dacht je van terrine? Je kunt het makkelijk enkele dagen vooraf bereiden en het laat zich goed portioneren en regenereren.

Een terrine is oorspronkelijk een vleespastei, waar de Fransen in de Middeleeuwen varianten op hebben gemaakt, namelijk terrine en paté. Paté slaat tegenwoordig meer op een homogeen en fijn mengsel op leverbasis, een terrine is grover en minder uniform. Een terrine bevatte in die tijd grove, rustieke massa's varkensorganen en kopvlees en de luxere variant bevatte laagjes foie gras met cognac en truffels. Een moderne terrine bevat weinig vet en is vaak gebaseerd op de regel 2 delen vlees en 1 deel vet. Een terrine wordt meestal hoger op smaak gebracht dan andere gerechten, omdat het veel eiwit en vet bevat die de smaak binden, omdat het gerecht meestal koel wordt geserveerd. Het mengsel wordt in een vorm gedaan, afgedekt en au bain-marie gegaard en vervolgens onder druk gezet om hem compact te maken. 

Na de vleesterrine volgde snel de groente- en fruitterrine. Deze wordt gebonden door een bindmiddel als gelatine of door vet. Het voordeel van terrine is dat je makkelijk grote hoeveelheden kunt maken, het makkelijk te portioneren is en dat je er eindeloos mee kunt variëren - en natuurlijk dat het er aantrekkelijk uit ziet! Je kunt variëren met kleuren, lagen en vormen. Op Gastronomixs vind je een paar terrines, bijvoorbeeld rode koolterrine, terrine van gekonfijte spitskool en terrine van schar met spinazie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten