vrijdag 23 augustus 2013

Pom, pomtayer en tayer

Onze oud-stagiair en schrijver van de techniekblog Michael zit voor stage in Suriname en komt daar allerlei interessante producten tegen. Als je een Surinamer naar zijn lievelingsgerecht vraag, antwoordt minstens negen van de tien 'pom'. Maar wat is pom nu precies?

Pom is een populaire Surinaamse ovenschotel. Het hoofdingrediënt van de pom zijn de wortelknollen van de tayer, die groeit volop in het binnenland van Suriname. In de volksmond noemt men deze tayer ook wel 'pomtayer' of 'pomtaya' vernoemd naar het gerecht. De tayer is een kruidachtige plant waarvan zowel de wortelknollen als de bladeren worden gebruikt in de keuken. 

De jonge bladeren kunnen als spinazie worden verwerkt. De tayerknol is een grote wortel die in aarde groeit, de tayer heeft een bruine harde buitenkant en een lichte kleur van binnen. De knollen zijn net als aardappelen rijk aan zetmeel, maar bevatten weinig eiwitten en vitamines. 

De wortelknollen zijn op de Surinaamse markt verkrijgbaar. Voor een traditionele pom worden de wortelknollen geschild, geraspt en gewassen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om geraspte tayer te kopen en is het ook in Nederland in de Surinaamse toko's te verkrijgen.
De zware wortelknollen kunnen worden gebakken, gekookt, gekonfijt of gefrituurd. De pom kent vele verschillende bereidingswijze en de receptuur is vaak familiegeheim. De drie basisingrediënten van de pom zijn: pomtayer, kip, sinaasappel of zuuroranjes. Pom wordt in een hoge ovenschaal bereid, hierin komen twee lagen smaakvolle geraspte tayer met een tussenlaag van gesmoorde kip. 

Een paar leuke weetjes:
-Pom wordt gegeten met witte rijst maar ook op brood als 'broodje pom'.
-De plant is afkomstig uit de aronskelk familie.
-De tayer is het hele jaar rond verkrijgbaar.

Proef de tayer eens en ga op zoek naar bijpassende componenten op Gastronomixs! Wat dacht je van tayer in combinatie met gekaramelliseerde witlof met balsamico en kalfsjus of tayer gekookt in Japanse dashi. Met welk component zou jij tayer combineren?

1 opmerking:

 1. Volgensmij haal je een aantal zaken door elkaar.

  1: De pomtayer is een subsoort uit de tayer familie, een aantal anderen hiervan zijn: Tayerblad, Chineese tayer, siertayer en Pomtayer.
  2: Van de pomtayer zijn alleen de wortels geschikt voor consumptie. In iedergeval zal niemand in Suriname zich wagen aan de bladeren van de pomtayer, daar deze een irriterende stof bevatten die behoorlijk jeukt.
  3: Het plaatje is een (gekookte) knol van de chineese tayer, waar ook alleen de wortel gebruikt wordt.
  4: De pomtayer wordt in suriname alleen gebruikt als basis-ingredient voor pom, en zeker niet geconfijt of gekookt.

  BeantwoordenVerwijderen