donderdag 15 augustus 2013

Eekhoorntjesbrood

In het dessert van onze gastchef Nik Tonglet vind je de componenten 'mousse van eekhoorntjesbrood' en 'eekhoorntjes-brood dessertpoeder'. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt en groeit in de vrije natuur. In deze kleine blog vind je wat warenkennis rondom deze paddenstoel.

Eekhoorntjesbrood wordt ook wel cèpes of porcini genoemd. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie en heeft een licht notige smaak. De paddenstoel komt voor in Europa en Noord-Amerika. In Nederland is het verboden om ze zelf te plukken, je zult ze altijd op de markt of bij een speciaalzaak moeten kopen. Naast verse paddenstoelen van deze soort zijn er ook gedroogde te vinden. Het seizoen loopt van de vroege zomer tot de late herfst.

Let bij het uitzoeken van de paddenstoelen erop dat ze er gaaf uit zien, geen natte plekken en verschrompelde randen hebben. Eenmaal gekocht kun je eekhoorntjesbrood het beste direct gebruik, maar je kunt het ook 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Het is een veelzijdige paddenstoel die qua smaak met allerlei andere producten gecombineerd kan worden. Veelal wordt eekhoorntjesbrood gebruikt in risotto's, soep, bij pasta, rauw in salades en bij vlees. Voor Nik (gastchef), heeft eekhoorntjesbrood dezelfde eigenschappen als chocolade en combineert ze daarom in zijn compositie. 

Ga snel zelf aan de slag met deze heerlijke paddenstoel en varieer op de compositie van Nik!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten