zaterdag 3 augustus 2013

Culinaire reis: Australië

Het is volop zomer! Ga je van de zon genieten in een ver oord met witte stranden en een blauwe zee? Of gezellig wafels eten bij onze zuiderburen? Een reis maken staat garant voor inspiratie om weer nieuwe gerechten te creëren. Daarom nemen we je deze zomer via onze blog mee op reis langs een aantal culinaire highlights van verschillende landen. Vandaag reizen we af naar: Australië!

Culinaire cultuur
Australië is een ontzettend groot land waar de meeste inwoners aan de kust wonen. Vaak wordt er gezegd dat Australië geen eigen keuken heeft en dat de meeste typische gerechten afkomstig zijn van immigranten. Gerechten zijn niet echt verfijnd en een onmisbaar ingrediënt is in heel Australië vlees, dat veelal op de barbecue klaargemaakt wordt. Australië staat op nummer 2 van landen waar het meeste vlees gegeten wordt. In vruchtbare gebieden van Australië groeien vele soorten fruit, zoals mango's. 

Culinaire highlights
Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat Australië geen eigen eetcultuur heeft, zijn er een aantal gerechten en producten die je niet mag missen en die je zeker inspireren om zelf mee aan de slag te gaan. Ken je bijvoorbeeld vegemite? Een donkerbruine pasta, gemaakt van het overblijfsel van het brouwproces voor bier, waar verschillende groente en smaakmakers aan toegevoegd zijn. Het wordt vaak gebruikt voor op sandwiches, maar ook gebakjes worden er mee gevuld. De smaak van vegemite is heel zout, moutachtig, hartig en licht bitter. 

Ooit gehoord van bush tucker (of bush food)? Dit is het eten wat de aboriginals aten: eten wat de natuur te bieden heeft. Onder bush food horen onder andere kangaroe, krokodil en vele soorten fruit als vingerlimoen (zie afbeelding), quandong en noten als macadamia. Verder horen allerlei soorten paddenstoelen, planten en groenten bij het bush food. De aboriginals waren nomaden en aten wat ze onderweg tegen kwamen.


In welk land laat jij je inspireren deze zomer? In de volgende 'culinaire reis' blog nemen we je mee naar Barcelona!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten