maandag 5 augustus 2013

Culinair leesvoer: Yamazato

Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Drie decennia geleden introduceerde Hotel Okura Amsterdam voor het eerst een kookstijl in Europa, waarvoor nog maar weinig begrip bestond; de zeer kostbare haute cuisine van Japan: kaiseki ryōri. Tijdens het eten bij Yamazato waan je je voor een paar uur in Japan, tijdens het lezen van de boeken die er zijn over de kookstijl van Yamazato precies zo!

Het eerste boek: de kaiseki keuken van het Yamazato komt uit 2004. In dit boek wordt de kaiseki keuken met alle bijbehorende tradities en filosofische achtergronden uitgelegd. Het boek geeft geen inleiding tot de basis Japanse keuken, dus wie het helemaal wil begrepen zal zich daar eerst in moeten verdiepen. Toch wordt tijdens het lezen van het boek je nieuwsgierigheid continue gewekt, je wilt steeds meer zien en proeven. Het boek bevat prachtige foto's van de secuur vormgegeven banketten. Het boek is geen receptenboek, maar meer een inleiding tot de kaiseki keuken.

Het tweede boek uit 2006 bevat wél recepten: de kaiseki recepten van het Yamazato. Je vindt in dit boek 20 heerlijke gerechten uit het Yamazato. De recepten zijn stap voor stap gefotografeerd en helder uitgelegd. In het boek geven de chefs je ook veel bruikbare tips over keukengerei, garnituren, servies en menusamenstelling. 

Al met al twee prachtige boeken die je niet mag missen als je geïnteresseerd bent in de Japanse (kaiseki) keuken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten