zaterdag 27 juli 2013

Tarte tatin

Tarte tatin leent zich uitstekend om op te variëren, ook hartige varianten zijn mogelijk! Maar weet jij wat de oorsprong is van dit gerecht?

Tarte tatin van banaan met nootmuskaat
Het omgekeerde appeltaartje bestaat al eeuwen, maar werd bekend door de gezusters Tatin die samen een hotel runden en daar de tarte tatin serveerden. Ze maakten heel Frankrijk enthousiast voor dit taartje. Het verhaal gaat dat ze per ongeluk tarte tatin maakten, doordat één van de zusters vergeten was de taartbodem te bekleden en daarop besloot het deeg bovenop de taart te doen. Toch blijkt dat tarte tatin al veel eerder werd gemaakt, de precieze oorsprong is dus niet bekend. Het recept van de zusters is verloren gegaan, dus we zullen nooit weten welke appels zij gebruikten. Wat zeker is, is dat ze geen zachte appels gebruikten maar verse, stevige appels met een mooie zoet-zuur balans; bijvoorbeeld Jonagold. 

Op Gastronomixs vind je verschillende varianten op de klassieke tarte tatin, zoals tarte tatin van banaan met nootmuskaat (zie foto), tarte tatin van boerenkoolstelen en de compositie tarte tatin van rode ui met honing, gekaramelliseerde geitenkaas, jonge bietjes en krokante venkel

Ga zelf aan de slag en creëer een verrassende variant op deze klassieker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten