woensdag 3 juli 2013

Culinaire reis: België


De zomer staat voor de deur! Ga je van de zon genieten in een ver oord met witte stranden en een blauwe zee? Of gezellig wafels eten bij onze zuiderburen? Een reis maken staat garant voor inspiratie om weer nieuwe gerechten te creëren. Daarom nemen we je deze zomer via onze blog mee op reis langs een aantal culinaire highlights van verschillende landen. Deze week is onze bestemming: België!

België is om de hoek, maar kent een heel andere eetcultuur dan Nederland. De verschillende steden in Vlaanderen en Wallonië hebben allemaal hun eigen specialiteiten, die jou weer kunnen inspireren voor nieuwe gerechten!

Culinaire highlights
Omdat België aan zee ligt worden de menukaarten in de kustgebieden vooral overheerst door vis en met name mosselen. Het nationale gerecht van België is dan ook: mosselen met friet. In de Ardennen zijn de specialiteiten meestal gelinkt aan wild. Door heel België vind je stoofpotten met vlees en vis. Een bekende Gentse stoofpot is 'waterzooi' (zie afbeelding), met als basis kip, groenten en aardappelen geserveerd in het stoofvocht. 

Niet te missen in de Belgische keuken zijn natuurlijk de asperges, zoals de bekende asperges à la flamande (een leuke variant vind je op Gastronomixs), met aardappels, ham, hardgekookte eieren en botersaus. Als laatste spelen soepen een belangrijke rol binnen de keuken van België, een vrij onbekende maar écht Belgische soep is 'truleye'. Dit is een zoete soep die koud gegeten wordt met verbrokkelde peperkoek erin. Er is ook een warme variant met bier, suiker, boter en nootmuskaat erin.

Belgische friet
België zonder frietkot is als een slager zonder mes. Een frietkot is een België naast een plek om heerlijke friet te halen een sociale ontmoetingsplek. Er wordt vaak gesproken over Vlaamse friet, dit is Belgische friet met een doorsnee van 13 millimeter en is daarnaast vers klaargemaakt. Voor Vlaamse friet wordt altijd het Bintje als aardappelsoort gebruikt. 

Culinaire cultuur
In België staat samen tafelen centraal en eten wordt wanneer mogelijk tot een feest verheven. De Belgische keuken is beïnvloed door allerlei andere landen, wat te maken heeft met de rijke historie van dit land. Bezetters en bewoners van België hebben invloed gehad, maar ook de reizende Belgen zelf hebben invloeden meegenomen, ook de Franse zuiderburen hebben een hele grote invloed gehad op de Belgische keuken. 

Welk land ga jij bezoeken deze zomer? In de volgende 'culinaire reis' blog nemen we je mee naar Australië!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten