zaterdag 15 juni 2013

Soorten maïs

Sinds maandag staat het componentenschema online van een behoorlijk ondergewaardeerde graansoort: maïs!

In Nederland worden verschillende soorten maïs verbouwd, waarvan het grootste deel als veevoer wordt gebruikt. Het grootste deel van de consumptiemaïs wordt geïmporteerd uit landen als China, Brazilië, Mexico en Argentinië. De meest bekende maïs is suikermaïs, die voor verse consumptie wordt geteeld. Suikermaïs heb je in een zoete en extra zoete variant. In Nederland is met name de extra zoete variant geliefd en de zoete variant is vrijwel nergens te vinden. 

Naast de suikermaïs zijn er nog een aantal andere varianten te vinden over de hele wereld, zoals babymaïs. Veel mensen denken dat dit van een andere plant afkomstig is, maar eigenlijk is het gewoon de onrijpe versie van de suikermaïs.De babymaïs kan ook gemaakt worden van snijmaïs die normaal gesproken niet voor consumptie wordt gebruikt. Dat komt omdat de maïssoorten in dat stadium nog hetzelfde zijn en de suikers zich nog niet hebben kunnen ontwikkelen. Suikermaïs kan voorkomen in drie kleurvarianten: geel, wit (zie afbeelding) en een combinatie van deze twee.

Verschijningsvormen
In de winkel vind je maïs in allerlei verschijningsvormen, bijvoorbeeld:
- maïsolie
- maïsmeel 
- gekookte maïs
- cornflakes
- popcorn
- maïsbier (vooral in Afrika)
- polenta (vooral in Italië)

Op Gastronomixs vind je maar liefst 24 componenten met maïs: ga er snel mee aan de slag en ontdek de mogelijkheden die deze graansoort heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten