dinsdag 18 juni 2013

Saffraan

In een aantal componenten op Gastronomixs vind je saffraan; het duurste specerij van de wereld! Wat weet jij over saffraan? Vandaag vertellen we je meer!

Saffraan is 's-werelds duurste specerij vanwege de arbeid die er voor nodig is, maar ook door het unieke vermogen van saffraan om zowel een ongewone smaak als een felgele kleur aan gerechten te geven. Saffraan is een deel van een krokussoort, het zijn de zogenaamde stempels van de bloem. Goedkopere saffraan bevat naast de stempels ook de 'stijlen' van de bloem.

Waarschijnlijk werd saffraan als eerst bij de Grieken gekweekt, waarna het rond 500 v Chr. tot Kashmir werd verspreid om vervolgens door de Arabieren (saffraan komt van het Arabische woord voor 'draad') naar het Middellands Zeegebied te worden gebracht. De kruisvaarders namen het uit Spanje mee naar Frankrijk en Engeland. 

Op dit moment zijn Iran en Spanje de grootste producenten en exporteurs van saffraan. Over de hele wereld wordt saffraan in typische gerechten gebruikt. Iraniërs verwerken saffraan in hun rijstgerecht 'polo', Spanjaarden gebruiken het in paella, Fransen in hun bouillabaise, Italianen in risotto alla milanese en Indiërs in biryanrijst. 

Om 500 gram saffraan te krijgen heb je 2,5 kilo stempels nodig, dat zijn 78.000 draadjes. Omdat de stempels zo kwetsbaar zijn worden ze nog steeds met de hand geoogst. Om die 500 gram saffraan te verkrijgen zijn 200 arbeidsuren nodig. Elk krokusje moet geoogst worden op de dag dat de bloem open gaat, dan worden de stempels eruit gehaald en worden deze gedroogd in de zon of boven een vuur. 

De smaak van saffraan is enigszins bitter en het heeft een hooiachtige geur. In de keuken kun je het op verschillende manieren gebruiken. Op Gastronomixs vind je bijvoorbeeld componenten waar saffraan een belangrijke rol in speelt, zoals klassieke paella, risotto milanese, rouille van paprika en gekaramelliseerde macadamia's met saffraan en mosterd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten