vrijdag 28 juni 2013

Miso

Miso: een smaakvolle Japanse pasta waar je allerlei kanten mee op kunt. Met welke andere ingrediënten combineer jij miso? In deze blog geven we je wat achtergrondinformatie.

Miso is een traditionele Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde rijst, gerst en/of sojabonen met zout en een specifieke schimmel die ervoor zorgt dat het goedje gaat fermenteren. Aan de meest traditionele variant wordt sojasaus toegevoegd. Het resultaat is een dikke pasta. In Japan wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt in traditionele en moderne gerechten: voor het maken van sauzen en marinades, als spread, om groenten in te leggen of als basis voor een soep. Je kunt het zowel warm als koud gebruiken. Miso bevat heel veel eiwitten, vitaminen en mineralen en wordt in Japan zeer gewaardeerd door de grote hoeveelheid voedingsstoffen. 

De smaak van miso is zout en verder afhankelijk van de verschillende ingrediënten die gebruikt zijn en daarnaast het soort fermentatieproces. Op de markt zijn allerlei varianten te krijgen van misopasta. De verschillende soorten miso kunnen verdeeld worden in smaken: zout, zoet, aards, fruitig en hartig. Een andere indeling wordt gemaakt op kleur: witte miso (shiro - op basis van rijst), rode miso (aka - op basis van gerst), zwarte miso (kuro - op basis van sojabonen) en gemixte miso. De witte miso is het minst zout. 

Op Gastronomixs zijn een aantal componenten met miso te vinden, bijvoorbeeld: Aziatisch gewokte mosselen, crème van zwarte sesam en miso, geroosterde maïs met misoboter, pancetta en lente-ui en misomayonaise (zie foto). Ga snel zelf aan de slag met deze Japanse smaakmaker! Wil je zelf miso maken? Lees dan dit blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten