zondag 9 juni 2013

Ansjovis

Dit smaakvolle visje kom je in allerlei verschijningen tegen, wist je dat het ook in worcestersaus zit? In deze blog vindt je een aantal verschijningsvormen van ansjovis.

In zuur gelegde ansjovis
Deze bereiding komt uit de Spaanse keuken en wordt vaak geserveerd als tapa. De verse ansjovis wordt een nacht in azijn of citroensap gelegd en de volgende dag geserveerd met olijfolie, knoflook en peterselie. In Spanje vindt je deze tapa op de kaart terug als 'boquerones en vinagre'.

Verse ansjovis
Verse ansjovis wordt in Nederland nauwelijks gegeten terwijl het toch echt een Nederlands seizoensproduct is, vooral in de regio Bergen op Zoom is verse ansjovis zeer geliefd. Verse ansjovis kun je bakken en bijvoorbeeld serveren met ratatouille en asperges.

Salade niçoise
Een klassieke salade niçoise is een combinatie van ansjovis, groente en ei. Afhankelijk van het seizoen wordt er gevarieerd in groenten.

Gepekelde ansjovis
Een bekende bereiding van de ansjovis: pekelen. Deze sterk gezouten variant komt in verschillende keukens veel voor, maar vooral in de Mediterrane landen. De ansjovis moet minimaal een maand in zout hebben gelegen. De gepekelde ansjovis wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, van pizzatopping tot tussendoortje.

Colatura
Sommige producten worden al eeuwig gebruikt, maar raken in de vergetelheid, om vervolgens herontdekt te worden. Zo ook colatura. Colatura is amberkleurig 'ansjovissap', dat ontstaat bij het enkele maanden fermenteren van ansjovis in houten vaten. Een paar druppels van dit 'sap' zijn voldoende om een component op smaak te brengen.

Smaakmaker
Ansjovis wordt in welke vorm dan ook over de hele wereld als smaakmaker gebruikt. In Azië wordt er bijvoorbeeld vissaus van gemaakt. Andere bekende bereidingen zijn bijvoorbeeld anchoïade, ansjoviscrème en ansjovisboter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten