woensdag 29 mei 2013

Ramboetan

Onze oud-stagiair en schrijver van de techniekblog Michael zit voor stage in Suriname en komt daar allerlei interessante producten tegen, zoals ramboetan!

Ramboetans lijken wel wat op lychees. Het verschil zit in de harige buitenkant en de fijnproevers zullen de smaak onderscheiden. De schil van de lychee is bobbelig en de ramboetan beschikt over zachte stekels. Het zijn kleine ronde rode of lichtbruine vruchten van circa 2 centimeter doorsnede. De buitenkant schrikt misschien af, omdat het niet zo'n elegante vrucht is om gelijk consumeren, maar deze vrucht is zeker het proberen waard. In Nederland vind je de ramboetan vaak ingeblikt met siroop, maar er gaat natuurlijk niets boven een verse ramboetan. Een ramboetan kraak je tussen de tanden. De kunst van het eten is te voorkomen dat je lippen de stekels raken. Als je krak hoort, dan breek je de schil in tweeën en haal je de glanzende vrucht eruit. Het witte vruchtvlees van de ramboetan heeft een frisse zoetzure smaak. De ramboetan is te verwerken in: vruchtensalades, cocktails, desserts en ook erg lekker om te vullen met bijvoorbeeld chocolade als onderdeel van een grand dessert.

Een paar leuke weetjes:
-  De naam ramboetan afkomstig is van het Maleisische woord 'Rambut' dat haren betekent.
-  De Ramboetan bomen tweemaal per jaar vruchten oogsten.
-  In Aziatische landen de wortels worden gekookt om hoofdpijn te bestrijden.

Proef de vrucht eens en ga op zoek naar bijpassende componenten op Gastronomixs! Wat dacht je van ramboetan gevuld met warme chocolademousse of ramboetan gemarineerd in een vanilledressing. Met welk component zou jij ramboetan combineren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten