donderdag 9 mei 2013

Rabarber

Sinds maandag staat er een nieuw schema op Gastronomixs: RABARBER! In dit blog achtergrondinformatie en een korte geschiedenis.

Er zijn verschillende soorten rabarber: met vrijwel geheel groene, met groen/rode en met rode stelen. De groene (delen van) de stelen zijn zuurder dan de rode, maar ze zijn niet 'onrijp' (en zullen door bewaren dus niet rood worden). 

De wortel werd in de Chinese geneeskunde al veel langer gebruikt, en werd verhandeld als laxeermiddel. In het begin van de 19e eeuw werd rabarber populair in Engeland, waar er zoete pasteien en taarten mee gemaakt werden. In Polen begon men rond die tijd de rabarber te combineren met aardappel, en in Iran en Afghanistan werden er stoofgerechten met spinazie van gemaakt. Na de 19e eeuw ontstonden er betere rassen die zoeter en malser waren. Deze verbetering, samen met de lage suikerprijs en het groeiende aanbod leidden tot een zogenaamde 'rabarberhausse' die tussen de twee wereldoorlogen een hoogtepunt bereikte. 

Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. De stelen hoeven niet geschild te worden. Als dit toch gebeurt wordt de gekookte rabarber groen, anders krijgt de gekookte rabarber een rode kleur.  Door zo min mogelijk water toe te voegen, behoud je de meeste kleur. Bij veel water worden de pigmenten namelijk verdund. Rabarber kan warm of koud worden gegeten. De rabarberbladen zijn giftig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten