vrijdag 17 mei 2013

Noilly Prat

Sinds maandag vind je op Gastronomixs het schema van BOUILLON! Basisbouillons en bijzondere bouillons, waaronder bouillon van Noordzeekreeftjes. In deze bouillon zit Noilly Prat: een droge vermout gemaakt met 20 verschillende kruiden en specerijen.

In 1813 ontwikkelde Joseph Noilly zijn eerst recept voor een vermout, zijn zoon Louis ging verder met dit recept met zijn zwager Claudius Prat (Noilly Prat) en samen ontwikkelden zij deze Franse droge vermout. Eind 1900 is het bedrijf overgenomen door het alom bekende Bacardi.

Noilly Prat wordt gemaakt van witte druivenrassen uit Marseillan. De druiven worden gerijpt in eiken vaten voor 8 maanden, waardoor het de smaak van het hout aanneemt. Hierna wordt het overgebracht naar kleinere vaten die een jaar buiten worden gezet. De wijn verandert doordat het te maken krijgt met zon, wind van de zee en lage temperaturen in de winter. De wijn die hier uit komt lijkt qua kleur en smaak op sherry. Hierna gaat de wijn weer naar binnen om te rusten, druivensap en alcohol wordt toegevoegd om het te verzachten. Terug in de eiken vaten vindt de maceratie plaats, wat uniek is voor Noilly Prat: de dagelijkse toevoeging van een twintigtal kruiden en specerijen. De exacte mix is geheim, maar het bevat onder andere kamille, sinaasappelschil, nootmuskaat, koriander en kruidnagel. Na nog eens 6 weken is het product klaar om gebotteld te worden.

Vroeger werd de drank vaker gebruikt in de keuken dan op dit moment het geval is, en dat is jammer want het is een rijke smaakmaker! Noilly Prat kun je in de keuken heel divers gebruiken, bijvoorbeeld in deze bouillon van Noordzeekreeftjes. Maar je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld oesters en natuurlijk: in cocktails!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten