donderdag 23 mei 2013

Cordon bleu

Tussen de composities van mei vind je een variant op een gerecht van Bobby Rust: kalfs-cordon bleu met anchoïade. Cordon bleu (letterlijk: blauw lint), waarom noemen we deze vleesbereiding eigenlijk zo?

Een cordon bleu is een gepaneerd stuk vlees, gelijk aan een schnitzel maar gevuld met ham en kaas. Als kaas wordt origineel Emmentaler, Gruyère of Raclette gebruikt. 

De herkomst van de naam is nooit met zekerheid vastgesteld en er gaan verschillende theorieën de ronde. Een van de theorieën is dat het ontstaan is in de wereldberoemde gelijknamige kookschool, die op zijn beurt weer vernoemd is naar 'de leden van de orde van de heilige geest', een groep ridders van adel, welke altijd een blauw lint droegen die zich bij hun bezoek aan Parijs de meest delicate gerechten voor lieten zetten. 

Een compleet andere theorie is dat het gerecht bedacht is door een Zwitserse kok op een turbineschip rond 1930. Dit schip had de 'blauwe wimpel', wat een schip kreeg als het een nieuw snelheidsrecord had gehaald. De Franse naam voor blauwe wimpel is eigenlijk 'ruban bleu', maar in het Engels wordt een cordon bleu wel een 'blue ribbon' genoemd.

Hoe het ook ontstaan is, cordon bleu is een wereldberoemde bereiding waar oneindig op gevarieerd kan worden. Variëren kun je in de vulling, het soort vlees en natuurlijk in de panade!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten