dinsdag 28 mei 2013

Aïoli

Sinds gisteren vind je op Gastronomixs het componentenschema van mayonaise! Laat je ook inspireren door andere landen: bijvoorbeeld door Spanje!

Aïoli is niet weg te denken uit de Spaanse keuken, met name in Catalonië is aïoli erg populair. De knoflooksaus wordt geserveerd bij allerlei gerechten van vlees tot vis en van salades tot brood. Het woord aioli komt uit het Catalaans en is een combinatie van de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Via Frankrijk is aioli naar Nederlands gekomen, en in Frankrijk is de trema op de ï gekomen. Als je in Catalonië bent en je ziet achter een gerecht de woorden a la llauna staan, betekent dat je aïoli kunt verwachten bij bijvoorbeeld slakjes, konijn en stokvis. Ook wordt het als saus bij geroosterde gerechten geserveerd. Een bekend gerecht is pars pro toto, een combinatie van verse gekookte groenten (prei, bloemkool, wortel) die samen met aïoli en hardgekookte eieren worden gegeten. 

De originele aïoli wordt bereid zonder ei, de mosterd en knoflook moeten voor de binding zorgen. het is  eigenlijk een pasta die verdund wordt met olijfolie. Toch is het tegenwoordig gebruikelijk om eidooiers te gebruiken voor de binding. De olijfolie zorgt ervoor dat de knoflooksmaak milder wordt. Aïoli wordt vrijwel altijd op kamertemperatuur geserveerd. Een afleiding van aïoli is aillade, een Zuid-Franse vinaigrette.

Ook op aïoli kun je zelf weer variëren, ooit gedacht aan aïoli van artisjok? Door de artisjok krijg je een heel verfijnde nootachtige smaak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten