woensdag 24 april 2013

Sake

De Japanse alcoholische drank sake wordt gemaakt van rijst, gebruik jij het wel eens in een gerecht?

Sake, ofwel rijstwijn, wordt in Japan officieel seishu genoemd. Eeuwen geleden, zo'n 300 jaar voor Christus, werd deze drank al gemaakt in Japan door het fermenteren van rijst en water. Toentertijd werd dit proces op gang gezet door op de rijst te kauwen en dit weer uit te spugen. Op de markt vind je verschillende soorten sake, die ingedeeld worden naar verschillende eigenschappen. Het onderscheid wordt bijvoorbeeld gemaakt door het percentage toegevoegde alcohol, het brouwproces of door de mate waarin de rijstkorrel gepolijst is (het bruine kaf van de witte kern verwijderen). 

Rijstwijn wordt op verschillende manieren gebruikt, en kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm en heet worden gedronken. Het wordt traditioneel geserveerd op festivals, ceremonies en overwinningen. Sake combineer of gebruik je met Japanse gerechten, maar je kunt ook experimenteren met andere toepassingen. Wat dacht je bijvoorbeeld om er een sake ketchup van te maken? Een component van Emile van der Staak, waarbij rijst in twee verschijningsvormen gebruikt wordt, namelijk gefermenteerd (sake) en gekookt. 

Op Gastronomixs vind je verschillende componenten waarin sake is gebruikt, zoals zalmschnitzel Japonais,  marshmallow van spitskool en Aziatisch gewokte mosselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten